Puding roti
Bahan-bahan (loyang 9' )
16 keping roti putih- 50 gm Butter/marjerin/planta
- 800 ml susu UHT / fullcream milk
- 4 biji kuning telur (saiz m)
- 1 biji telur
- 200 gm gula
- 1 1/2tsp serbuk cinnamon
- 50 gm kismis
- 1 tsp vanilla essence
- Utk kuah custard
- 1 tin susu cair
- 150 gm gula
- 1 tbs tepung custard
Cara-cara
- Sapukan butter pada setiap keping roti dan ditindih serta dipotong dua seperti bentuk sandwich
- Pukul telur kuning dan sebiji telur bersama sama gula hingga kembang
- Tuangkan susu, Serbuk cinnamon, vanilla essence dan juga kismis ke dlm adunan telur dan kacau rata.
- Griskan loyang dan susun roti ke dlm loyang sehingga penuh
- Tuangkan bancuhan susu ke dalam loyang dan rendamkan roti selama 10 hingga ke 15 minit
- Bakar dgn cara waterbath (meletakkan loyang adunan ke dlm loyang lain yg berisi air) pada suhu 180'c selama 50 minit.
- Utk kuah custard
- Bancuhkan susu cair, gula dan tepung custard ke dlm periuk
- Panaskan dengan api yang perlahan dan kacau sehingga gula menjadi cair
- Sesuai dihidangkan ketika panas
resepi ini akan jadi penyelamat kepada pembaziran roti..
ReplyDelete