sambil2 lalu sini... jangan lupa 'KLIK' kat sini.. jgn risau xde kena byr apa2 pun.. :-)

Sunday, February 27, 2011

Step by step Apam polkadot

Telur, gula dan ovelette


Pukul dengan kelajuan max sehingga kembang dan menjadi putih

Inilah yang dikatakan dah kembang dan putih yer.. Insyaallah gebu gebas apam polkadot tue nanti.. ;-)

Masukkan susu dan tepung (yg telah diayak bersama2 baking powder) dengan kelajuan paling minimum.

Inilah hasilnya adunan apam polkadot sebelum diwarnakan atau diletakkan perisa


Letakkan pewarna dan kacau rata..

# tips utk mendapatkan permukaan apam yg rata dan cantik.. sebelum masukkan dlm piping bag.. kacau adunan sehingga kelihatan berkilat dan licin.. Insyaallah xdelah berlubang2 apam tue yer..


Acuan lompang yang telah diisi dgn papercup (size cup nie sama cam utk london almond yer)


Adunan yg telah dibahagikan kepada beberapa warna dan diisi ke dlm piping bag bersama2 filling.. Perhatikan terdapat satu adunan yg berwarna putih (saya guna utk dot2nyer nanti)


Isikan adunan ke dlm papercup separuh jer yer


Isikan fillingnyer pula (Yg nie saya guna filling blueberry)


Lepas tue isi semula adunan utk penuhkan papercup


Sekarang nie wat dot2 nya pulaks.. kena sabar n teliti yer
(Hujung piping bag tue gunting sikit jer.. barulah senang nak wat dot2 tue)


Dah siap pun mendot2.. pasnie kukus dlm masa 15 minit

#Kukus dengan api sederhana tau.. kalau api besar... nanti apam polkadot akan merekah.. hehehehe..

Inilah hasilnya.. 'APAM POLKADOT'

Diharapkan dengan gambar2 ini.. dapatlah kiranya membantu kawan2 memberi sedikit gambaran bagaimana menyediakan apam polkadot.. SELAMAT MENCUBA.. :-)

#Apam nie leh thn 3-4 hari dlm room temp.. simpan dlm bekas bertutup yer.. kalau simpan dlm fridge leh thn 2 minggu.. pastu biarkan jap.. nanti lembut semula.. kalau nak kukus semula pun boleh juga..

172 comments:

  1. Salam..cantik la apam awk.nak tmpg tny ckt leh x..awak pny adunan nmpk mcm cair je..saya wat dia mcm pekat skt..knp ek..ke susu kurang sbb saya guna sukatan cawan je.lepas tue tepung gandum guna jenama pe ek..terima kasih..

    ReplyDelete
  2. w'salam.. untuk sukatan susu kena guna measuring cup.. barulah dia accurate.. tepung laks saya guna cap yg biasa jer.. kadang2 cap sauh.. kadang2 cap feri.. sama jer.. shila cuba lagi yer.. insyaallah.. :)

    ReplyDelete
  3. ok terima kasih farah..satu adunan tue slalu farrah dapat bape ek..hehe banyak plak tny..

    ReplyDelete
  4. sama2.. satu adunan lebih kurang dlm 80 - 90 pcs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 80-90 pcs tue kalau guna papercup saiz almond london ke..

      Delete
  5. salam..nk tny sket bole?
    knp sy bt, permukaan apam tuh jadik berlubang2 yer? nmpk x cantek...hmm..knp erk?

    ReplyDelete
  6. zuzu,

    berlubang2 sbb adunan ada byk biji angin..
    Tips: sebelum masukkan adunan ke dlm piping bag.. kacau adunan tue dulu dan perhatikan texture nya dah rata n licin.. baru masuk dlm piping bag.. insyaallah apam polkadot akan menjadi cantik

    ReplyDelete
  7. ouh camtu erk. time kasih 4 the tips :)try lgik wat lepas nih

    ReplyDelete
  8. cuba lagi.. insyaallah pasnie menjadi.. ;-)

    ReplyDelete
  9. nk tanye..time kukus tu tutup dia kena alas ngan kain ke xpayah..kalu kukus dlm bekas putih(transparent tu) bole x...nk try buat ni...tq

    ReplyDelete
  10. liza: tudung kena tutup ngan kain.. agar air dr wap x menitik dalam apam.. rasanya dalm bekas yg transparent tue pun boleh jugak.. selamat mencuba yer.. :-)

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. alam.. nak tya, susu tu kan 150 ml ke 150 gm? confuse la sbb susu kan cecair sukat dlm ml.. kalo gm nak sukat camne lak ek.. huhu.. sori,sy budak baru belajar.. :)

    ReplyDelete
  13. samnar: w'salam.. susu 150 ml.. xpe saya memula pun try2 jer.. nasiblah menjadi bila sukat guna ml..

    ReplyDelete
  14. salam..
    yang kaler3 tu nak pakai pewarna starbrand ke

    ReplyDelete
  15. tc: colouring x semestinya star brand.. nak guna brand lain pun xpe.. asalkan water based..

    ReplyDelete
  16. salam..mekasih bg resepi n aturcara..saya dah buat tadik alhamdulillah kukusan 1st menjadi n sedap..had yg seken round jadi tapi bawah xmask la mcm bantat pon ade..nape ye..air xmenitik ..ke saya dah bukak penutup kukus pastu biar 2saat bru angkat tu...bile nak susun apam jatuh x mengembang

    ReplyDelete
  17. kak, mm filling dia tu saya buh sket je tapi mmg mendap ke bawah ek..ble buang kulit papercup tu dia melekat

    ReplyDelete
  18. tc: alhamdulillah n congrats yer
    Bantat mungkin sbb awak buka tudung kukus awal sgt kot.. xpe cuba lagi.. filling mmg mendap ke bwh kecuali kalau letak filling kaya dan choc bar.

    ReplyDelete
  19. tengkiu kak..4 your advise..minggu ni nak wat lagilah..mmm kak nak tanye lagi...mcm penutup kukus tu kan kene lapik kain b4 tutup atau buh kat mane..kompiusla

    ReplyDelete
  20. welcome dear.. penutup kukusan kena tutup ngan kain.. agar air dr wap x menitik pada apam..

    ReplyDelete
  21. tq farrah sudi kongsi ilmu ngan kami....ble tnye waktu dh masuk tpg ngan susu tu agak2 berapa lama kena kacau hingga sebati...ade org ckp tk ble kacau lama2...tq farrah

    ReplyDelete
  22. sama2 mas.. lepas dah masuk semua tepung dan susu.. kacau lebih kurang seminit dgn kelajuan paling minima..

    ReplyDelete
  23. kak farah,
    saya ade loyang kukus 2tkt..
    ok ke masak 2tkt sekaligus
    n kalo masak 2tkt tu kene lapik kain jugak x sbb takut tray ats air dia jatuh ke tray 1 @ kalo tutup dgn kain tray 1 blah atas tray 2 xkene wap?

    ReplyDelete
  24. salam..akak nak tanya..piping bag tu nak buat cmne?
    n kalau x de acuan lompang tuh ada cara len x? saya buat x de acuan just letak dlm paper cup..mmg menggelebeh buruk sgt...

    ReplyDelete
  25. TC.. kena kukus setingkat2..

    Aqilah: kalau xde piping bag.. leh guna beg plastik yg isi kuih2 tue.. pastu ikat atas nyer.. dan gunting sikit di sebelah bhgan bucu.. selain dr acuan lompang.. kalau nak guna tray muffin kecik, bekas tapai dan bekas agar2 yg kecil.. cuma nanti mungkin bentuknya lain sikit x berapa bulat.

    ReplyDelete
  26. as salam farah..sy dh mcuba apam polkadot tu..mmg mjadi.... jd skrg sy cuba letak di kedai2 yg sale nasi lemak..alhamdulillah... ramai yg gemarkn..terima kasih kerana sudi share resepi ne... thanks again....

    ReplyDelete
  27. w'salam alhamdulillah.. congrats yer.. sama2 kasih.. hehehe.. harapnya dpt memberi manfaat pd kita semua.. ;-)

    ReplyDelete
  28. Farah, nak tanya lagi ni... heheheh.. piping bag tu yg jenis mcm mana? yg pakai buang ker? yg jual kat area rmh ni harga dia RM16, blh basuh. Mahal la pulak, kali nak beli byk2... skrg ni dok pakai botol sos. Utk buat dot2 I pakai beg plastik.

    ReplyDelete
  29. yuhana: saya guna disposable nya.. Rm8/100pcs

    ReplyDelete
  30. camana nak dapatkan acuan comel merah tu? rata2 kedai atie carik,tak de pun

    ReplyDelete
  31. atie.. acuan merah/lompang tue.. boleh dibeli kat kedai bakery atau pun dikedai2 yg ada jual pinggan mangkuk dan periuk tue.. kalau x silap 12pcs/rm2.50

    ReplyDelete
  32. salam kak saya bli papercup yng bsar skit ja dri papercup yng akak ckp 2..urm klau kukus x yh ltak dlm bkas lompang 2 x pe ke?

    ReplyDelete
  33. farrah:
    boleh jer kalau besar sikit.. tapi kena letak dlm bekas cam bekas tapai ker.. supaya papercup x kembang n apam leh maintain bentuk..

    ReplyDelete
  34. Farah : thanks a lot for sharing... moga2 rezeki awak bertambah... ameen... ptg ni nak kena pi carik...

    ReplyDelete
  35. salam...farah,ley x bg resepi full? mksd sy sukatan bhn2...

    ReplyDelete
  36. sori...x pasan da de resepi...thanks dear

    ReplyDelete
  37. sama2.. ;-) selamat mencuba yer..

    ReplyDelete
  38. salam.. akak, sy nk tny sket.. piping tue guna jem biase ker cmner? sory yer kak.. br first time nk wat.. ;)

    ReplyDelete
  39. w'salam eila.. filling tue texture lebih halus dr jem biasa.. tapi kalau nak guna jem, sekaya atau choc bar yg dipotong kecik2 pun boleh.. ;-)

    ReplyDelete
  40. Farah, kenapa akak buat 1 adunan dpt 56 biji jer? :( I pakai paper cup yg almond lon warna hitam tu. kenapa yer? akak jual ikut harga pricng Farah.

    ReplyDelete
  41. akak letak penuh sgt kot.. saya letak 3/4 jer.. leh dpt dlm 90 biji.. kalau filling sikit pun kadang2 adunan nie dpt sikit..

    ReplyDelete
  42. tgk kat gambar atas mcm Farah letak penuh jer... pehtu plak kalo x letak penuh, nnt apam tu mcm x nmpk naik kembung plak...errrmmmm.. tak pa nak try n try lagi... nnt akak email gambo kat Farah yer, yg akak dah buat... :)

    ReplyDelete
  43. hai Farrah..seronok tengok blog u ni.ada tak kuantiti bahan2 resepi apam ni..

    ReplyDelete
  44. k.yahana:
    adunan 3/4.. filling anggaran dlm 1/4 .. insyaallah leh dpt..

    juzchoc:
    resepi ada di bwh posting yg nie..

    ReplyDelete
  45. Salam kak. musykil la yang dot2 tu..pipe ckit je ea...? TQ

    ReplyDelete
  46. salam k.farh..nk tye la susu segar tu susu ape ek..???mcm susu cair kew..??

    ReplyDelete
  47. CSM: susu segar tue cam susu fullcream dutchlady

    ReplyDelete
  48. Salam Farrah,
    akak ada 2 soklan :
    1. apam ni tahan brape hari?
    2. blh tak kalau akak nak bakar, sbb xde pengukus.

    ReplyDelete
  49. atie pun nak tahu jgk,lama mana boleh tahan..
    atie punya dah menjadi, siap ada kawan mintak nak order lg..

    http://nicemamaforever.blogspot.com/2011/04/apam-dot-doteeiii-sukaaa.html

    tq kak farah:)

    ReplyDelete
  50. w'salam kak..
    1. Apam nie leh thn 3-4 hari dlm room temp.. disimpan dlm bekas bertutup.. kalau simpan dlm fridge leh thn 2 minggu.. pastu kukus semula

    2. Apam nie mmg x leh dibakar kak..

    ReplyDelete
  51. salam...farrah,
    saya dh cuba resepi farah ni... mmg x dinafikan sedap n menarik... tp tu la... ada sedikit ralat... pasal sy punya apam ni ada bubble... x syok la tgk... jadi x menarik... dh baca tips farrah (thnx) tp musykil skit... sblm masuk dlm piping bag, kena kacau smpi licin n kilat... mmmm kacau ngan tgn ke ngan mixer...pas tu
    1. tpg n bp klu x ayak x pe ke? @pun yg tu la yg menybbkan apam jadi bubble?
    2. tpg n susu yg dipukul/ mix 1 min dgn klajuan paling min... sempat ke tpg tu 'mesra' dgn telur yg pukul awal2 td..
    harap sgt dpt 'petunjuk' yg lebih jelas... sy budak baru blaja ^_^

    ReplyDelete
  52. w'salam zulhaimi

    sblm masukkan dlm piping bag.. kacau adunan menggunakan senduk atau spatula jer

    1. tepung n bp kena ayak.. supaya adunan menjadi ringan lepas kukus
    2. pukul 1 minit tue lepas semua tepung dan susu dah dibancuh.. sbb kan masuk selang seli tepung dan susu.. jadi mmglah sempat adunan tue sebati.. kalau nak mix lama sikit pun x pe.. asalkan dgn kelajuan paling min..

    ReplyDelete
  53. salam farrah....

    thnks for the advice.... ari ni cuba buat lg... ikut step by step tips farrah.. tp masih mcm tu jugak.... adus... agak kecewa skit... mugkinkah sbb tepungnya...sy pakai tepung murah..cap bunga lily... ke kena pakai tepung mahal..cap sauh ke.. x faham knp jadi x cantik mcm ni..(mintak tunjuk ajar lg...*_^ (tlg jgn bosan lyn kerenah sy)

    satu lg..sy nk share tips ngan farrah.. utk x mau jem mendap ke bwh slps apam masak.. sy bubuh jem tu secara membulat instead of letak jem tu di tgh2 tpg.. dgn cara tu insyaallah jem x akn jatuh ke bwh lepas masak

    ReplyDelete
  54. w'salam..

    xpe.. kalau x bertanya mcm maner nak tau kan.. :-)
    Rasanya bukan pasal tepung.. sbb saya guna tepung cempaka.. alhamdulillah ok jer.. by the way.. cuma bertanya.. awak gunakan piping bag atau botol sos yer?.. sbb seeloknya guna piping bag..

    Timasih yer kongsi tips untuk filling.. ;-)

    ReplyDelete
  55. ye ke bukan pasal tepung...
    tu la... macam musykil dr mana dtg bubble tu... sbb first badge..pipe kan tpg tu... mmg apam gebu... tp yg second badge tu dh stat blobang2... nape ye.... mcm angin tu sume lari naik bhg atas tepung tu...hmmm....
    sbenarnya apa yg mnybbkan bubble tu ek?

    sy pakai piping bag...

    ReplyDelete
  56. mungkin juga kerana overbeat putih telur.. pukul tiga bhn tue (gula, ovellete dan telur) sampai putih jer/kembang.. pastu masukkan tepung dan susu secara berselang seli.. kacau hingga rata jer.. jgn lama sgt kacau lepas letak tepung dan susu..

    ReplyDelete
  57. kalu xde acuan lompang tu camne lak huhu

    ReplyDelete
  58. kalau xde susah sikit.. sbb nanti papercup jadi mengembang.. or leh guna bekas dadih yg kecik tue dan gunakan cup yg besar sikit..

    ReplyDelete
  59. saya baru cuba tadi. Tak ler secantik yang awak buat. Tapi bolehlah...kui..kui

    ReplyDelete
  60. xpe yg penting sedap dan menjadi.. biler dah selalu wat.. nanti lagi cantik dr kita nyer.. ;-)

    ReplyDelete
  61. OH,ok tq kak farrah..nnti nk try gak hihi

    ReplyDelete
  62. as salam.. kenapa yea apam sy merekah bila dkukus..kekadang ok..kekedang merekah... geramlah.. dlm 1 kukus tu ada yg merekah ada yg tidak... confius lah...
    tolongggggg.. fara......

    ReplyDelete
  63. ok yusz.. selamat mencuba yer..

    anekapekasamlaut:

    merekah ada 2 sebab
    1. api besar sgt.. utk apam polkadot nie kena guna api sederhaha jer atau
    2. Api x sekata.. sbb tue x semua yg merekah..

    ReplyDelete
  64. lebih kurang wat kek jugak ek..xleh pukul lama2 bile dah masuk tepung..nnt nak try la..harap2 menjadi..tq for da resipi..

    ReplyDelete
  65. a'ah based dia kek.. atas dia karamel.. cam kek + puding karamel.. insyaallah menjadi.. all the best ;-)

    ReplyDelete
  66. salam..hai farrah..thanks for the recipe n steps....saya dah try buat tai naper apam saya x kembung yer...flat jer..hehehhe....1-2 jer yg kembong...siankan.....ada silap kat mana yer...pastu saya kukus 15 minit..x masak lah pulak....

    ReplyDelete
  67. w'salam hanie.. sama2.. :-) awak guna cup size apa yer? kalau besar mmg kena lama sikit.. or mungkin api terlalu kecik.. apam nie kena guna api sederhana.. insyaallah naik elok jer.. cuba lagi yer.. pasnie insyaallah menjadi..

    ReplyDelete
  68. xpnh jumpa org seikhlas akk yg sgup share resipi wlpun akk org mniaga..bsar phala share ilmu..xsbar nk cube resipi ni..tq=)

    ReplyDelete
  69. timasih yer ibu.. akak hanya berkongsi sedikit ilmu jer.. dgn harapan dpt membantu rakan2 menambah menambah pendapatan atau mempelbagaikan lagi resepi masakan.. anyway selamat mencuba yer.. ;-)

    ReplyDelete
  70. as salam farrah..

    nk ucap thanks kt awk sb tunjuk resipi ni step by step..sekali cube mmg menjadi..tak byk mslh..seronok sgt...thanks ye...siap bwk kt opis mmg rmi yg puji..cantik. comel sedap..eiii bangga..hahahahah pasni nk buat lg..

    ReplyDelete
  71. as salam farrah... sungguh mulia kamu... saya doakan semoga awak dilimpahi rezeki di dunia dan akhirat.... amin....

    ReplyDelete
  72. cute:
    tahniah cute.. alhamdulillah.. pasnie dah boleh dijadikan pendapatan sampingan.. anyway congrats again.. ;-)

    sityaiza:
    Timasih yer.. semoga kita sama2 mendapat barakahnya..insyaallah
    Amin

    ReplyDelete
  73. amin....insyaallah
    farrah... saya nak tanya sikit la... saya cuba mengikut step by step keterangan farrah di atas... tetapi... kenapa apam tu banyak jugak lubang setelah di kukus.... adakah kerana terlebih baking powder atau ovallete????

    ReplyDelete
  74. satu lagi soalan...
    selepas kukus je... dot dot semuanya hilang... apasal yeee????

    ReplyDelete
  75. as salam siti:

    kalau berlubang tue ada 2 reason:
    1. overbeat adunan telur, gula dan ovellete Or
    2. X kacau adunan sblm masuk dlm piping bag..

    kalau dot2 hilang .. mungkin sbb dotnya terlalu kecil kot..

    harapnya jawapan saya dpt membantu yer..

    ReplyDelete
  76. Farrah... terima kasih atas jawapan awak...
    saya kacau sblm masuk dlm piping bag... mgkn overbeat agaknya...
    dot yg saya buat dah besar.... tp hilang jugak... kekadang tu dot tu jadi memanjang.... x cantik...

    ReplyDelete
  77. saya dapat blog awk dr kwn. teringin sgt nk wat apam polkadot sbb dh jd trend sekarang nih sebb die comel...hope menjadi masa buat nnt...tqsm dgn step by step how to do... :)

    ReplyDelete
  78. farrah, sy nk copy step by step nih dlm blog sy boleh ke??? utk tujukan & sy k wat comparison dgn step sy...hope farrah benarkan ya..... :)

    ReplyDelete
  79. kak camne nak wat filling tu....xde resepi utk filling ke???
    baru nak try ni...budak baru belajar...

    ReplyDelete
  80. sity: sama2.. kalau tenggelam jugak dot tue.. mungkin sikit sgt titisan atas apam.. cam saya wat.. selalunya lepas wat dot.. dot akan kembang sikit saiznya.. insyaallah x tenggelam..

    jayna_ary: ur welcome.. boleh jer nak copy step2 apam.. good luck yer n selamat mencuba..

    ayu: filling tue akak beli yg dah siap kat kedai menjual bhn2 kek..

    ReplyDelete
  81. kak, nak tanya..apam tu bile dh sejuk jadi keras tak?

    ReplyDelete
  82. kak, lagi satu, if xde mixer, if pukul aduna guna tgn je boleh tak..menjadi tak? hukhuk

    ReplyDelete
  83. terima kasih sgt2 sbb bagi cara wat apam ni step by step...:)

    ReplyDelete
  84. nurzila: apam nie lepas kukus sgt lembut.. utk bagi dia maintain lembut.. simpan dlm bekas yg bertutup..
    Seeloknya guna mixer or blender masa pukul gula, telur dan ovellete..

    Behappy: sama2.. sekadar berkongsi jer.. ;)

    ReplyDelete
  85. tq sbb sudi kongsi resipi n tips..nk tanya la kalau nk kukus tu kena tggu air jadi panas dulu ke atau bleh terus letak tray yang ada apam tanpa tggu air jd panas @ menggelegak dulu? sekian..harap dpt bantu sy..mklum la br nk belajar..tqvm

    ReplyDelete
  86. ayu: kukus tue kena panaskan airnya dulu.. biler dah mendidih dan keluar wap.. baru leh start mengukus apam.. make sure api sederhana yer.. jgn terlalu besar.. nanti apam merekah..

    ReplyDelete
  87. sis, apam sya kenyal la. x gebu. bla nak kuar kan dr cup dia cam susah lak. salah kat mn ye?? sbb x gna telur size A..or sebab tepung lebeyh ke..or kta msukkan tepung agak2 da nak keras stop.....huhu

    ReplyDelete
  88. as salam farihah:

    akak mmg guna telur size b.. lepas masukkan semua bhn.. pukul kejap jer.. agak2 rata dah leh stop..

    ReplyDelete
  89. wah best nye tgk opiskecikku ni...akak pun ade cita2 nk wat blog mcm ni...skang pun mmg akk wat biz yg akk bg name mini muffin coklat kukus n nk blajo plk apam plkodot farah ni..cup yg akk guna size 6cm...farah pkai size brape? klu nk jual brape 1pc ye..acuan mmg akk gdh ade..tq dear

    ReplyDelete
  90. salam. saya baru je tgk blog ni. teruja nak mencuba. cuma nak tanya sikit ni. harap membantu.

    actly, saya tak de pengukus. biasa nya kalau saya nak kukus kuih ke apa ke, saya guna periuk nasi karen. then, ada tips tak kalau saya nk start buat apam polka dot ni guna periuk nasi karen

    ReplyDelete
  91. mamayatie:
    timasih kak.. saya guna cup yg paling kecik.. nak jual rm30/100pcs..

    kalau guna size yg besar pun boleh.. akak jual dlm rm40/100pcs

    asfaliza:
    w'salam.. saya x sure kalau guna pengukus rice cooker camner? maaf yer..

    ReplyDelete
  92. oooo. ok tak pe. nti saya try je la guna periuk nasi tu. harap menjadi. cuma nk ttp dgn kain tu tak tahu mcm mana sbb nak elakkan air menitis ke apam. tak pe. nti saya try je. tgk mcm mana gaya nya. huhuhuu

    ReplyDelete
  93. slm..
    akak, knapanya bila lepas kukus, time nak makan tu sy tgk filing die turun bawah terkena papercup tu? saya tgk kat blog org lain elok jer filing kat tgh2...huhu
    harap akak dpt bantu..TQ

    ReplyDelete
  94. asfaliza: penutup tue just balut jer dgn kain.. insyaallah jadi.. nanti share lah yer resultnya..

    AZ: w'salam mungkin filling tue terlalu byk.. atau pun bhgian bwh sikit sgt.. kadang2 akak buat.. ada jugak yg mendak..

    ReplyDelete
  95. resepi ada kat blog nie.. kena scroll bwh posting yg nie..

    ReplyDelete
  96. apam sy xjadi.. sy kne marah teruk :(

    ReplyDelete
  97. queen q: x jadi camner yer? sian awak.. jgn patah semangat utk mencuba yer.

    ReplyDelete
  98. saya pun nak cuba, rasa teruja la farah nak wat apam polkadot ni

    ReplyDelete
  99. Eedahakim: cubalah.. maner tau leh jadi fav or menambah pendapatan.. ;-)

    ReplyDelete
  100. salam kak,, kalau susu tu saya guna susu tepung lepas tu bancuh dgn air , agak2 boleh tak? hehe sbb nk save bajet. student lg :)
    thanks kak.

    ReplyDelete
  101. w'salam.. boleh jugak nak gantikan dgn susu.. kalau nak guna santan pun boleh.. ada yg dah pernah try..

    ReplyDelete
  102. nur caseyh: sama2.. good luck yer.. :-)

    ReplyDelete
  103. Salam.. boleh dapatkan resepi.. :p

    ReplyDelete
  104. w'salam orange daisy

    resepi ada di posting satu lagi.. search kat sblh kanan blog ada link popular post.. kat situ ada resepi.

    ReplyDelete
  105. salam kak...saya dah try wat tapi x jadi...first time rupa die buruk..second time lak ok but dot2 nyer ilang xnmpak pun ader dot2 adush sedey sgt

    ReplyDelete
  106. kak..tumpang tye...susu tu gne susu pe ek?

    ReplyDelete
  107. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  108. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  109. Salam kak farrah :) nak tanya berapa bajet untuk bt apam polakdot ni? (bahan2 adunan, papercup, acuan loyang tu, piping bag dll.)

    kalau filling saya gantikan dgn chocolate chip blh? Chocolate bar ke?

    ReplyDelete
  110. nora_shikin:
    w'salam budget tue depends.. kalau utk 2 colouring, bhn2 mentah, papercup n acuan loyang.. lebih kurang dlm rm20 jer
    kalau nak guna choc chip pun boleh jugak...

    nurnabila:
    akak guna susu fullcream dutchlady yg warna putih tue.

    princess zeeya:
    mungkin dotnya terlalu kecil.. by the way zeeya guna adunan kan utk wat dotnya?

    ReplyDelete
  111. kak nk tye, plastic piping bag ni blh digantikan ngn plastic yg wat kuih tu ke?

    ReplyDelete
  112. zue: sorry lambat reply... kalau xde plastic piping bag.. leh jugak guna plastic biasa/jernih yg org letak karipap tue..

    ReplyDelete
  113. salam kak..sy nak tnye..akk gune susu cair ape yek?

    ReplyDelete
  114. w'salam.. utk apam.. akak guna susu dutchlady fullcream milk.

    ReplyDelete
  115. askm farrah, saya nak copy ya?dah lama cari yg ada step2 mcm ni

    ReplyDelete
  116. salam...kali pertama sy wat die gebu..cantik.. tp baru nie sy buat, kali pertama kukus, gebu tp kali ke 2 kukus die jadi berlubang besar2 kat atas apam tu, bila apam tu sejuk die jadi keras. cm ner nk jadikan apam tu gebu n xbantat? sy ada tnya org lain, die kacap klu buat bawah kipas xblh, sbb acuan masuk angin, betul ker?

    ReplyDelete
  117. cthelmi:
    w'salam boleh jer copy step2 apam nie.. selamat mencuba yer..

    princessgathis:
    adunan apam nie jgn terlalu lama sgt pukul.. agak2 dah putih/kembang dah leh masukkan bhn2 lain dgn speed yg paling min.. insyaallah biji2 angin tue xde..
    n betul jugak apam nie x leh exposed lama2 kat luar or kena angin nanti mmg permukaan nya jadi keras..
    Tips: right after apam dah x berapa panas.. simpan dlm bekas bertutup.. insyaallah after 3 hari pun.. apam nie masih lembut dan gebu..

    ReplyDelete
  118. assalamualamulaikum, saya dah try kenape bila dah masak apam melekat pada papercup,

    ReplyDelete
  119. w'salam humairah
    mungkin terlalu penuh sgt dlm papercup.. letak lebih sikit dari 3/4 jer.. nanti lama2 dia akan penuh sendiri.. lagipun biler letak 3/4 insyaallah x melekat dan adunan akan naik dan gebu..

    ReplyDelete
  120. salam nak tanya ..kalau nak beli perwarna tu brand apa...yg serbuk ke yg water base

    ReplyDelete
  121. asalamualaikum farah

    pertama2 nya saya nak ckp terima kasih atas resepi n tips apam polka dot kat blog ni. saya dah beberapa kali buat dan mmg betul2 ikut resepi farah.

    dan alhamdulilah atas ilmu yg farah share ni, dah ada org tempah dgn saya. thanks sgt2.

    boleh tgk blog saya kalau sudi

    http://asfaliza.blogspot.com/2011/10/projek-apam-polka-dot.html

    ReplyDelete
  122. zainon: saya guna pewarna water based

    asfaliza: alhamdulillah... saya tumpang happy dgn awak.. semoga akan terus sukses dan happy.. :-)

    ReplyDelete
  123. slm kak farah...3 kli wat apam sy x jdi la..huhuhu...wana n rsa suma dh ok tp,cam jdi liat ja....napa ek?x gebu pon...ada apa slh ke?plzz...tlg gi thu

    ReplyDelete
  124. cik na: w'salam.. sukatan betul x? by the way masa bancuh tiga adunan pertama (gula,telur n ovellette) make sure pukul hingga putih.. pastu guna speed low masa masukkan tepung n susu..

    ReplyDelete
  125. terima kasih sebab bagi tips n step by step yg berguna... ada tgk resepi kat myresepi... blasah buat... rasa ada, tp takde rupa.. nak pulak warna2 tuh sy dot2 guna pewarna ja...

    tgk kat sini baru jelas....terima kasih sbb ikhlas sgt bagi cara2... barakallahualaik

    ReplyDelete
  126. Lilly: sama2 kasih.. ;-) sekadar share jer..
    semoga sama2 mendapat manfaat..

    ReplyDelete
  127. Salam farrah.... sy dah try buat ptg nih, n it turns out awesome!!!

    tp buat 1/2 adunan jer.... but it really impressed me... tq sgt2...

    sy letak filling kaya, sy buat lingkaran, n turns out filling tuh tak jatuh ke bawah...

    send the pic to my hubby n he said : ok dear, we can put in this into my photog package... hahahaha....

    tq yeah.... boleh tak sy nak add fb, ada few other things sy nak kaco2 farrah.. nak ty soklan... :)

    ReplyDelete
  128. lilly.. congrats.. ;-)

    Boleh jer nak add fb no problem.. u PM me nanti i add u k.. anyway... woohoooo!!!

    ReplyDelete
  129. tq farah - akak da copy resepi nie dan dah cuba buat.
    alhamdulilah memang sedap.

    ReplyDelete
  130. K.Haslina...
    sama2.. terima kasih kerana mencuba n congrats..

    ReplyDelete
  131. Assalam Farrah,
    Thanks for sharing your step by step on apam polkadot. K rose dah buat. Tapi masih tak puas hati ngan outcome nyer. Terjumpa blog farrah hari nie, dah dpt solutions. Thanks dear. Keep up the good work. :)

    ReplyDelete
  132. W'salam k.rose terima kasih kerana sudi singgah di blog saya.. Sekadar berkongsi ilmu untuk semua.. ;-)

    ReplyDelete
  133. Salam kak, saya dah try buat, jadi. tapi nak buat dot dot tu susah sikit mungkin sebab adunan tu pekat sgt ia tak boleh keluar dari bucu piping tu. so macam mana ye? ada tips tak? terima kasih :)

    ReplyDelete
  134. Salam Kak Farah..

    memang teruja dengan setiap jawapan yg akak berikan. sangat baik hati akak melayan kerenah kami..hehehe..

    Saya pernah 2 kali mencuba buat apam polka dot ni tapi 2 kali jugak tidak menjadi. Rupa dah ada..tapi apam tak gebus..jadi kenyal cam pemadam..hehehehe..

    Pehtu bau telur walaupun dah letak esen vanila.

    Kebanyakan resepi saya lihat diintenet sama sahaja...tapi masih tidak menjadi.

    Boleh kak farah bantu masalah saya ni...

    ReplyDelete
  135. w'salam alin.

    Utk hilangkan bau telur.. nie petua akak.. selain drpd letak vanilla essence.. telur tue basuh bersih2 make sure xde kekotoran kat kulit dia.. insyaallah hilang bau hanyir.

    masa letak adunan dlm papercup.. cuba letak lebih kurang 3/4 jer.. it should be ok.. jadi gebus..

    ReplyDelete
  136. fyfy: w'salam.. cuba gunting besar sikit piping bag tue.. insyaallah mudah utk buat dot2 nyer..

    ReplyDelete
  137. wah, akak walaupun buat bisnes, tak lokek ye untuk share ilmu. terima kasih akak, nt dah beli ovalette dgn bekas merah tu nk try buat ^^

    ReplyDelete
  138. Farah....terima kasih bebanyak...memang menjadi apam saya seperti arahan awak..hehehehe..

    tapikan Farah..kalau kita isi 3/4 memang tak nampak penuh cup tu masa dah masak kan..

    kalau letak full cup..nanti apam tu akan jadi kenyal kan?

    ReplyDelete
  139. paah: berkongsi ilmu yang elok tue kan ker satu kewajipan.. :)

    Alin Marlini: Kalau rasa cam x berapa penuh.. alin lebihkan sikit adunan tue.. asalkan bhgn tepi papercup masih boleh nampak sikit... insyaallah ok.. anyway congrats yer. :)

    ReplyDelete
  140. Salam farrah...baru nak cube buat apam polkadot ni..harap2 menjadi la..tp step by step buat tu mmg sgt2 bagus utk reference..thanks farrah sbb tk lokek ilmu...

    ReplyDelete
  141. mariana:
    W'salam.. sama2.. sekadar berkongsi dgn kawan2 semua.. mana tau boleh menambah koleksi resepi and at the same time menambah pendapatan.. :)

    ReplyDelete
  142. salam. nk tnya beks lompang tu ada 2 jenis saiz kan.so farah guna saiz yg mn satu..sbb saya buat dpt dlm 36 biji jer..harap farah dpt membantu

    ReplyDelete
  143. salam....sy dah buat apam ni tgh hari td...awal2 dia ok..bila dah nak hbs bwu permukaan dia x cantik...dpt dlm 95pcs....hehe tq share resepi ngn step yg senang nak faham....:)

    ReplyDelete
  144. w'salam Miss Ely,

    Saya guna saiz yg kecik.

    W'salam fazie,
    Congrats yer n yg last2 tue mungkin ada bubble sikit.. sbb tue permukaan x berapa cantik.. xpe leh perbaiki lagi.

    ReplyDelete
  145. assalam farah...tq tau share resipi ni n tips sgt berguna utk menhingdari dr bubbles kat permukaan apam nnt..
    nway nk tanya, skrang ni kin guna paper cup besar pada papercup farah..size 2 rasanya..tp kekdg tuh ade member kata keras plak apam nyer..tp pada kin ok je..husband pun kata ok..
    adakah pengisian adunan apam dlm papercup mempengaruhi kelembutan apam tuh..
    susah nk dapat yg lembut...harap2 dpt membantu kin =(...tq farah

    ReplyDelete
  146. salam kak.tq 4 da tutorial..x pnh cbe lg.tp da byk kali tgk blog akk.hihi.cme x phm cm ne nk buat filling tu.klu pkai jem biase blh ke?n lg 1 pewarna dot2 tu,mmg semata2 pewarna ke,ada tmbh n tepung ke,cm ne?sbb tgk kt ats tu,cm pekat je..

    ReplyDelete
  147. .a.s.y.i.k.i.n

    w'salam, actually bukan pengisian apam.. tapi masa nak simpan tue.. agak2 apam dah x berapa panas baru simpan n make sure jgn terdedah pada angin.. itu antara sbb apam menjadi keras. Insyaallah boleh maintain lembut for 3 days. n Thanks for trying.. :)

    ayu

    filling tue ayu boleh guna kaya,jem biasa n even choc chip jer xde masalah. dot2 akak guna dr bancuhan apam (terpulang its either warna bancuhan asal/putih atau yg dah bancuh ngan pewarna).. just asingkan dlm piping bag lain dan gunting kecik jer kat hujung piping bag tue utk wat lubang.. baru mudah mendot2.. :)

    ReplyDelete
  148. salam kak farah..sy nak tanya bnayk kali sy buat apam semuanya padat dan berat..sy nak
    taw cara bagi apam tu testur ringan dan gebu..akak pakai papercup saiz apa..

    ReplyDelete
  149. terima akak...faham sangat tutorial nie..jelas dan berkesan utk saya yg xada basic neh.. nak tnya, biasanya boleh bertahan berapa lama apam tu ya???

    ReplyDelete
  150. Salam Farah..dah banyak kali Alin buat Apam ni..walaupun dlm kadar yang banyak..Alin tetap bancuh satu-satu adunan.

    Boleh tak kalau kita buat 2 @ 3 adunan sekali (mixer 3 adunan sekali)?

    ReplyDelete
  151. salam farah
    sy br terjp blog farah ni
    ekceli mmg tringin nak try wat apam polkadot memandangkan skrg ni org tgh kemaruk buat kan,hehehehehe

    so plan nak wat sndiri utk majlis birthday anak bln 6 nt(^__^)..dah bc dah resepi dan cr2 yg farah tlis kat atas tu cm ada kemusykilan skit...hrap dpt membantu

    sy xphm ttg filling??tu nak bli katne??mksud perisa tu camne,bli yg jnis jem roti dlm botol tu ker or ada jual kat kedai2 bakery??

    than gn telo,just kuning saja ker??

    hrap dpt membantu:(

    ReplyDelete
  152. salam farah..

    terima kasih sudi berkongsi ilmu..
    dgn step farah ajar ni saya berjaya buat apam polkadot..
    tp kemusykilannye kukusan pertama dan kedua ctk gebu gebas..
    bila dah masuk kukusan ketiga dan seterusnye dia jd menggerutu..
    byk biji2 angin tu..
    farah tau tak kenapa blh jd mcm tu...
    sbb titisan air dr kain atau sbb adunan tu lama kat luar?

    terima kasih in advance.. :)

    ReplyDelete
  153. Salam..smlm sy dh cuber wt ikut resepi di atas.mmg menjd.cumer yg xpasti, bl apam n sejuk mmg akan keras ker apam 2??
    Bley x kurangkn kuantiti tepung??

    ReplyDelete
  154. salam kak farah...nak tanya yer...adunan 2 bertukar dr kuning ke warna putih...agak2 nyer berapa lama ye akak pukul yer...

    ReplyDelete
  155. salam akak.. nak tanya, kalau takde ovallete tu takpe ke?

    ReplyDelete
  156. w'salam uollss... sorrylah lambat reply comment.. lately nie bz sikit ngan kerja n bisnes at the same time.. anyway jawapan ringkas:

    Z.A.A: ovallette tue bhn utama utk buat apam.. kalau xde mmg x jadi.

    Huda: lebih kurang 3 - 5 minit.. once dah berubah jadi light cream/putih dah leh masukkan bhn2 lain.

    FoX-CreWW : apam jgn dibiarkan terdedah pd angin.. bila dah suam2 kuku.. boleh simpan dlm bekas bertutup.. insyaallah gebu even after 3 days.. :)

    Reena: dia jadi camtu sbb byk biji angin.. paling penting masa 3 bhn pertama.. jgn terlalu lama.. biler dah bertukar creamish.. leh masuk bhn2 lain.

    awan terpilu: filling ada dijual kat kedai bhn2 kek.. sama cam yg digunakan utk filling tart. if nak guna choc bar/kaya/peanut butter pun boleh.. Telur = whole egg

    alin marlini: boleh bancuh 2/3 adunan sekali.. just gandakan shj..

    fiqah: paling lama 4 hari.. tue pun depends kalau x habis.. hehehe..

    Cik papau: akak guna papercup paling kecik.. anyway just lebih sikit dr 3/4 of papercup.. kalau penuh sgt.. mmg dia jadi berat.

    Harapnya dgn jawapan ini dpt membantu uollss yer.. Happy baking and all the best.. :)

    ReplyDelete
  157. sis... knp dia jadi jgk yg bintik3 angin 2.... sya dah buang dah tp ada??
    n klu msuk dalam blender bole x?

    ReplyDelete
  158. Ridu Bebel: actually petua dia masa pukul 3 bhn yg awal (gula,telur,ovellete) jgn terlalu lama.. biler dia overbeat tue yg jadi berbintik2..

    ReplyDelete
  159. Assalamualaikum kak...
    lama sungguh saya x masuk dpr tuk main masak2...
    ari nie nak wat kueh nie..dlu kerap buat..comeyy je.gubu!!!lembut.
    Tapi..tapi nie macam x jadi je saya jengah tadi... macam x gebu... sedihhhh!

    ReplyDelete
  160. hahahaa..x puas hati...
    maybe adunan 1st tadi lebih 'pukul'.. (maklum la..lama da x buat)
    nie tgh kukus 2nd adunan...alhamdulillah...gebuss... naik!

    ReplyDelete
  161. salam kak...kalo x pakai acuan lompang x pe ke?macam mane nak buat kalo x gune acuan lompang tu?

    ReplyDelete
  162. nurin lens: kalau utk 1 adunan guna nak guna blender.. rasanya boleh.. make sure jug yg x digunakan utk blend lada/bawang yer.. kang rasa lain pulak.. :) Pastu blend gula,telur and ovellete shj.. masa tepung n susu dah boleh kacau guna spatula/senduk utk bagi rata jer..

    mawarsutera: alhamdulillah.. skill terpendam dah kuar semula.. :)

    BFF: kalau x pakai acuan lompang.. boleh juga digantikan dgn acuan tart/bekas plastik yg kecik tue.. function acuan lompang utk sustain bentuk apam n protect paper cup menjadi basah kena wap..

    ReplyDelete
  163. Kak esen vanilla ngn perisa vanila same ker?huhu..br nk knl sume nihh..

    ReplyDelete
  164. As salam kak farah.. saya nak tnya saya wat dah molek dah.. cuma apam saya terlebih kembang/naik... ape sbb die ye? tlebih mixer or tlebih baking powder ye? muskil ni :)

    ReplyDelete
  165. terima kasih banyak kak ..dengan tutorial akak saya dah boleh buat apam polkadot ..mohon share tutorial ni yer :)

    ReplyDelete
  166. salam nk tanya la..... sy wat colour hitam mesti tukar colour coklat....memng kn btul2 pekat ke colur hitam ms letak dlm adunan....slalu sy wat still kelabu camtu.....sy dah dua kali buat alhmdulillah menjd tp lukisan tu x berapa kemas sbb bile piping potong kecik....die akn keluar beralun.... kn wat btul2 atas permukaan ke.... hope dpt berkongsi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...