sambil2 lalu sini... jangan lupa 'KLIK' kat sini.. jgn risau xde kena byr apa2 pun.. :-)

Saturday, June 30, 2012

Premium Beautiful

As'salam uolss..

Dah lama x update blog nie.. anyway now kita dah ada bisnes baru.. alhamdulillah berkat simpanan dr bisnes Apam polkadot.. kini mampu utk invest bisnes yg lebih 'Masyuk'.. Feel free utk follow and singgah kat my new blog.. www.maharichbeautiful2u.blogspot.com.. Kalau nak tau lebih lanjut.. email kita yer.. Happy baking :)


Thursday, December 29, 2011

Melabuhkan tirai 2011




Alhamdulillah rezeki mencurah2 di penghujung 2011 nie.. bersyukur pada Allah atas rezeki yg diberikan.. Terima kasih kepada empunya tempahan yg sentiasa memberi sokongan dan kepercayaan kepada saya.. Dlm masa 4 hari nie.. ada tempahan 40 biji kek karamel yg perlu disiapkan.. Semoga segalanya berjalan lancar dan dipermudahkan... Sentiasa yakin dengan ketentuan dariNya dan bersyukur dengan apa yg diberi oleh Nya.. Syukur alhamdulillah..

Monday, October 3, 2011

Choc chip muffin


2 cawan tepung
3/4 cawan gula
3 tsp baking powder
1/2 tsp garam
1/2 cawan choc chip (nak + ngan strawberry chip pun boleh)
1/2 cawan almond flake (bakar kejap hingga kekuningan)
1 cawan Susu segar
1/2 cawan Minyak sayuran
1 biji telur
1/2 tsp vanilla essen

Cara2:

1. Campurkan tepung, baking powder, gula, garam, choc chip dan almond
2. Dalam mangkuk yg lain bancuh susu, minyak, telur dan essen vanilla
3. Masukkan bhn2 kering ke dalam adunan tadi dan gaul rata
4. Letakkan adunan ke dalam muffin cup 3/4 shj
5. Bakar selama 20 - 25 min dengan suhu 200'c

'SELAMAT MENCUBA'

Sunday, July 17, 2011

Lagi2 Kek karamel


Antara tempahan kek karamel.. x sangka minggu sudah kek nie dah masuk dlm wanita hari ini.. walaupun orang lain yg promote.. dapat gak tempias2 nya.. alhamdulillah



Kek karamel pelangi
round 8"

Kek karamel ceria
square 9"

Kek karamel ala2 Ben 10
square 9"

Sunday, May 29, 2011

Antara tempahan door gift di bulan May




Antara tempahan untuk door gift.. Packaging ini sesuai untuk semua majlis termasuk perkahwinan, pertunangan dan juga kenduri tahlil.. Untuk sebarang tempahan dan pertanyaan sila email kan kepada farrah_diba79@yahoo.com. Tempahan hendaklah dibuat 2 minggu awal dan untuk tempahan melebihi 200 pax hendaklah 1 bulan awal.. utk memastikan stok bekas ini masa available.. sekian..

Thursday, May 12, 2011

Alhamdulillah N Congrats u ollss..

As salam and hi,

Recently byk yg update kat saya.. setelah mencuba resepi apam polkadot.. ramai yang berjaya membuatnya.. Bahkan ramai juga yg berjaya menjadikannya sebagai side income walaupun secara kecil2an.. yg penting keinginan dan usaha yg berpanjangan.. Insyaallah.. X mustahil satu hari nanti Apam polkadot boleh bersaing teguh dan menjadi satu branding seperti cheese tart, cupcake dan sebagainya... syabas u ollss.. i'm proud of u..

Untuk yg masih belum berjaya.. Jangan patah semangat.. cuba lagi.. Insyaallah menjadi juga..

Congrats u olls.. A Big clap to urself k.. ;-)

Wednesday, April 13, 2011

Step by step Kek Karamel

Bhn A
Masukkan 2 sudu besar ke dalam loyang dan masak dgn api perlahan sehingga gula bertukar keperangan

inilah yang dikatakan keperangan atau pun gula hangus
Bahan B
Masukkan 3 biji kuning telur, susu cair, gula dan esen vanilla

Kacau2 manja jgn sampai berbuih yer..

Pastu tapiskan Bhn B dan tuangkan ke dalam Bhn A atau gula hangus

Bahan C
Sediakan kuning telur dan gula

Pukul sehingga kembang
Tepung dan baking powder

Air dan minyak


Masukkan tepung, baking powder, minyak dan air.. Gaul rata

Bahan D
Sediakan putih telur dan gula
# saya x menggunakan cream of tartar yer.. Kalau resepi asal ada..

Pukul putih telur dan gula dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan bertanduk untuk dijadikan meringue..

Inilah hasilnya.. untuk check jadi ker x.. lihat adunan nie dah x jatuh jika diterbalikkan..
Tips: make sure kuning telur or air X TERMASUK dlm adunan nie.. nanti meringue x jadi yer..

Campurkan Bhn C dan Bhn D dgn kaedah kaup balik.. kacau perlahan2 jer..

Pastu bahagikan untuk letak pewarna/perasa

Pastikan sebelum masukkan adunan kek susu cair nie x berbuih yer.. nanti karamelnyer merekah lepas diterbalikkan..

Letakkan adunan secara berlapis2.. Ulang sehingga habis..

Nielah dia lepas siap lapis..

Masukkan kek kedalam oven.. Jgn lupa guna teknik water bath.. yg loyang hitam tue ada air .. Bakar selama 1 jam.. dgn menggunakan api atas bawah

Saya menggunakan loyang square 9".. inilah hasilnya..

Untuk mendapatkan tepi karamel yg kemas.. gunakan pisau dan bersihkan tepinya mengikut loyang..

Kek karamel.. diterbalikkan selepas 10 minit kuar dr oven..

SELAMAT MENCUBA YER..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...