sambil2 lalu sini... jangan lupa 'KLIK' kat sini.. jgn risau xde kena byr apa2 pun.. :-)

Wednesday, April 13, 2011

Step by step Kek Karamel

Bhn A
Masukkan 2 sudu besar ke dalam loyang dan masak dgn api perlahan sehingga gula bertukar keperangan

inilah yang dikatakan keperangan atau pun gula hangus
Bahan B
Masukkan 3 biji kuning telur, susu cair, gula dan esen vanilla

Kacau2 manja jgn sampai berbuih yer..

Pastu tapiskan Bhn B dan tuangkan ke dalam Bhn A atau gula hangus

Bahan C
Sediakan kuning telur dan gula

Pukul sehingga kembang
Tepung dan baking powder

Air dan minyak


Masukkan tepung, baking powder, minyak dan air.. Gaul rata

Bahan D
Sediakan putih telur dan gula
# saya x menggunakan cream of tartar yer.. Kalau resepi asal ada..

Pukul putih telur dan gula dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan bertanduk untuk dijadikan meringue..

Inilah hasilnya.. untuk check jadi ker x.. lihat adunan nie dah x jatuh jika diterbalikkan..
Tips: make sure kuning telur or air X TERMASUK dlm adunan nie.. nanti meringue x jadi yer..

Campurkan Bhn C dan Bhn D dgn kaedah kaup balik.. kacau perlahan2 jer..

Pastu bahagikan untuk letak pewarna/perasa

Pastikan sebelum masukkan adunan kek susu cair nie x berbuih yer.. nanti karamelnyer merekah lepas diterbalikkan..

Letakkan adunan secara berlapis2.. Ulang sehingga habis..

Nielah dia lepas siap lapis..

Masukkan kek kedalam oven.. Jgn lupa guna teknik water bath.. yg loyang hitam tue ada air .. Bakar selama 1 jam.. dgn menggunakan api atas bawah

Saya menggunakan loyang square 9".. inilah hasilnya..

Untuk mendapatkan tepi karamel yg kemas.. gunakan pisau dan bersihkan tepinya mengikut loyang..

Kek karamel.. diterbalikkan selepas 10 minit kuar dr oven..

SELAMAT MENCUBA YER..

33 comments:

  1. sedapnyee..
    tenxs kak bg resepi step by step cmni :)
    bru smangat nk buat bile tgk cmni, hehe

    ReplyDelete
  2. selamat mencuba yer nanonano.. ;-)

    ReplyDelete
  3. thanks kak, sbb sudi beri tunjuk ajar nak buat kek nih. apam dah jadi, harus try yg ni plk hehe

    ReplyDelete
  4. sama2 atie.. harap dapat membantu .. selamat mencuba yer.. ;-)

    ReplyDelete
  5. Bagus la akak ni..siap ada step..senang nak praktik tuk org yg baru belajar mcm sy ni...TQ kak! Thumbs up!

    ReplyDelete
  6. sama2.. nadiah... selamat mencuba yer.. ;-)

    ReplyDelete
  7. akak yg lapisan susu yg keremel tu kena kukus dulu ke?

    ReplyDelete
  8. susie: x perlu.. just ikut step by step tue.. dah siap wat utk kek.. nanti bakar sekali ngan teknik water bath..

    ReplyDelete
  9. water bath tu kukus ke akak?

    ReplyDelete
  10. susie:

    cam proses stim, dan bukan masak atas dapur tetapi di dalam oven. Teknik nie selalunya digunakan utk pudding atau cake, so loyang berisi adunan diletakkan di dalam loyang (yg lbh besar) yg berisi air.

    ReplyDelete
  11. as-salam, thanks Farrah for sharing the info. sangat pemurah. senang nak ikut...

    ReplyDelete
  12. w'salam along.. sama2.. saya sekadar berkongsi.. harapnya dpt membantu yer.. :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum kak.....

    semalam saya baru cuba try test buat kek ni.. (selepas try buat apam polka dot)...mula2 takut x jadi... tp bile dah siap..syukur..lembut sgt kek nye... tq tuk steps n resp. nie..
    Mohon tuk salin res (apam n kek nie) beserta stepsnya di blog saya...

    ReplyDelete
  14. w'salam.. alhamdulillah.. kek nie kena simpan dlm fridge dulu.. pastu makan.. lagi sedap.. cam rasa kek aiskrim..

    ReplyDelete
  15. salam..nk tnye..pewarna 2 akk guna oil based or water based??

    ReplyDelete
  16. w'salam.. pewarna akak guna water based nyer.

    ReplyDelete
  17. copying the resepi. tq very much for your info and tips.

    ReplyDelete
  18. salam..kak.. dh try buat..
    memang menjadi..
    husband ckp sedap sbb x manis sgt..
    nnti sy letak dlm blog yer..

    thanks

    ReplyDelete
  19. haslina: selamat mencuba yer n u're welcome.. ;-)

    ~zalehaj- w'salam.. alhamdulillah congrats.. kek nie kena simpan dlm fridge dulu tau.. pastu baru makan.. lagi sedap,.. cam kek aiskrim.. anyway thanks yer mencuba..

    ReplyDelete
  20. http://zlhaj.blogspot.com/2011/11/kek-karamel-pelangi.html

    ReplyDelete
  21. -zalehaj-

    Saya dah jengah blog awak.. mmg marvelous kek karamel yg awak buat tue.. congrats!!!..

    ReplyDelete
  22. salam kak,

    hana dah try buat kek ni cuti CNY baru ni..mula2 buat sebiji je..lepastu habis, esok buat lagi, habis lagi..pastu buat lagi..hehehe..sedap sangat kak..tq kak sebab share resepi..

    kak nak tanya kenapa ye karamel sy nipis sgt..rasa mcm dah ikut resepi akak betul2..tapi walaupun karamel sy nipis tetap sedap kak..mcm kek aiskrim..hehhee..tqvm kak

    ReplyDelete
  23. W'salam Farhana

    Utk tebalkan lapisan karamel.. hana boleh doublekan sukatan dia 6 biji kuning telur dan satu tin susu cair, gula akak x doublekan sbb x berapa suka manis. Selamat mencuba yer.. :)

    ReplyDelete
  24. waaa...sukanya blog nie!! tak kedekut ilmu... tak sabar dah ni nak try wat apam polkadot n kek karamel

    ReplyDelete
  25. cujen

    Timasih.. selamat mencuba yer.. :)

    ReplyDelete
  26. Kak Farrah! Saya dah cuba resipi kek karamel ni, hasilnya, memang sedap! cair dalam mulut gitu! family pun suka dan sampai sekarang terkenang lagi tau! Thank You sebab share step by step ni ea =)

    Tapi saya ada 1 soalan, kalau saya nak buat adunan kek SAHAJA guna step ni boleh tak? saya nak buat kek tanpa lapisan karamel tu, sebab kek lembut sangat, best je makan.. Kalau boleh nak bake kek ni mcam biasa tanpa lapisan karamel, kena guna water bath jugak ke atau bakar mcm biasa je?

    harap akak boleh balas ea =)

    ReplyDelete
  27. sumandak Kinabalu: terima kasih kerana mencuba.. malangnya akak belum try lagi buat kek nie without karamel dia.. anyway akak rasa boleh n bakar dgn teknik biasa without water bath.. Selamat mencuba yer..

    ReplyDelete
  28. kak, akak ltk loyang adunan dlm loyang avon yg warna itam tu,airnya tk kering ke kak?kn loysng itam tu pmukaannya ckt tok tmpung air kl msk 1 j.kl akak wat mcmtu atasnya x hangit ye kak?

    ReplyDelete
  29. sy dh 2 kali buat kak.loyang air bwh atas loyang adunan .pasti msk api bwh dl 1j tp tgh2 kurang msk ,pastu bile ltk api atas 5min tp tk sampi 5 min bhgian Atsnya mcm nk hangit.kek ni naik kembang tu yg wat sy confius je.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. kak... saya dh try 2 kali... kek nya jadi... gebu... sedap... tp karamelnyer kurang menjadi... pecah bila sy terbalik kan... naper ek? :(

    ReplyDelete
  32. Norsuhaini: antara punca karamel pecah sbb ada bubble dkt susu cair.. make sure sblm masukkan adunan kek.. bubble2 tadi dah xde.. insyaallah elok jer..

    ReplyDelete
  33. salam sis..

    nak tanya (:
    yang meringue tue memang xkan mendap ke bawah gula hangus tue ke?
    teringin nak buat tapi x berani lagi.
    terima kasih atas tunjuk ajar (:

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...