KEK KARAMEL
(Resepi dr Munira Baharum)
saiz 7x7
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk
(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)
Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....
as'salam..
ReplyDeleteKek nie mmg sedap sgt.. dah byk kali kita wat dan penyediaannya juga mudah..
#Tips: masa nak wat meringue tue.. makes sure putih telur shj.. kalau ada tercampur kuning telur.. mmg x jadi..
by the way.. resepi nie dpt kat page 'kongsi resepi' di facebook..
ReplyDeletetwo thumbs up kat empunya resepi..
assalammualaikum....
ReplyDeletenak tau camner bakar cara double boiling?
salam...hye...
ReplyDeleteutk lapisan kek 2 memng xde gune butter yea...
lagi satu....yang lapisan karamel, tyme nak tuang lapisan kek 2, nanti dye xkan bercampur ke???
rythym: boleh refer kat posting water bath dlm blog saya.. kat situ ada gambar double boiling..
ReplyDeleteafieyfahz: adunan kek nie ringan sgt.. so mmg x akan bercampur dgn lapisan karamel tue nanti..