sambil2 lalu sini... jangan lupa 'KLIK' kat sini.. jgn risau xde kena byr apa2 pun.. :-)

Sunday, December 26, 2010

Kek karamel


KEK KARAMEL

(Resepi dr Munira Baharum)

saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....

5 comments:

  1. as'salam..

    Kek nie mmg sedap sgt.. dah byk kali kita wat dan penyediaannya juga mudah..

    #Tips: masa nak wat meringue tue.. makes sure putih telur shj.. kalau ada tercampur kuning telur.. mmg x jadi..

    ReplyDelete
  2. by the way.. resepi nie dpt kat page 'kongsi resepi' di facebook..

    two thumbs up kat empunya resepi..

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum....

    nak tau camner bakar cara double boiling?

    ReplyDelete
  4. salam...hye...
    utk lapisan kek 2 memng xde gune butter yea...
    lagi satu....yang lapisan karamel, tyme nak tuang lapisan kek 2, nanti dye xkan bercampur ke???

    ReplyDelete
  5. rythym: boleh refer kat posting water bath dlm blog saya.. kat situ ada gambar double boiling..

    afieyfahz: adunan kek nie ringan sgt.. so mmg x akan bercampur dgn lapisan karamel tue nanti..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...