sambil2 lalu sini... jangan lupa 'KLIK' kat sini.. jgn risau xde kena byr apa2 pun.. :-)

Thursday, January 6, 2011

Puding roti

Bahan-bahan (loyang 9' )

16 keping roti putih
  • 50 gm Butter/marjerin/planta
  • 800 ml susu UHT / fullcream milk
  • 4 biji kuning telur (saiz m)
  • 1 biji telur
  • 200 gm gula
  • 1 1/2tsp serbuk cinnamon
  • 50 gm kismis
  • 1 tsp vanilla essence

  • Utk kuah custard
  • 1 tin susu cair
  • 150 gm gula
  • 1 tbs tepung custard

Cara-cara

  1. Sapukan butter pada setiap keping roti dan ditindih serta dipotong dua seperti bentuk sandwich
  2. Pukul telur kuning dan sebiji telur bersama sama gula hingga kembang
  3. Tuangkan susu, Serbuk cinnamon, vanilla essence dan juga kismis ke dlm adunan telur dan kacau rata.
  4. Griskan loyang dan susun roti ke dlm loyang sehingga penuh
  5. Tuangkan bancuhan susu ke dalam loyang dan rendamkan roti selama 10 hingga ke 15 minit
  6. Bakar dgn cara waterbath (meletakkan loyang adunan ke dlm loyang lain yg berisi air) pada suhu 180'c selama 50 minit.
  7. Utk kuah custard
  8. Bancuhkan susu cair, gula dan tepung custard ke dlm periuk
  9. Panaskan dengan api yang perlahan dan kacau sehingga gula menjadi cair
  10. Sesuai dihidangkan ketika panas

1 comment:

  1. resepi ini akan jadi penyelamat kepada pembaziran roti..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...