sambil2 lalu sini... jangan lupa 'KLIK' kat sini.. jgn risau xde kena byr apa2 pun.. :-)

Friday, February 18, 2011

Apam Polka Dot


(Resepi dari discussion board Kongsi Resepi FB)

Bahan:

3 biji telur sejuk-dr peti ais (saya guna gred B)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasaPewarna



1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-
5.Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan...

Cara saya..

1.Pukul gula, telur ovallete hingga kembang (Hingga menjadi putih)
2.Masukkan secara berselang seli tepung dan susu
3.Sambungkan dgn step 2 kat atas hingga abis..

Selamat Mencuba

50 comments:

  1. i dah bt apam polkadot ni em...memang sedap

    ReplyDelete
  2. saya dah try buat ikut step by step..tapi adunan tu x jadi putih pun.. sapai mixer panas la jg.
    kenapa jd kenyal n melekat dekat paper cup.. kena sapu apa2 kee kt cup tuu...
    plez help me.. 2 kali cuba tapi x gebu jugak

    ReplyDelete
  3. shira: timasih kerana mencuba.. ;-)
    shariena: masa pukul telur, gula n ovellete tue mmg leh jadi putih.. tapi bukanlah putih cam meringue.. cuma nampak jelas warna kekuningan tue dah xde.. x perlu sapu apa2 kat cup.. pipekan jer terus.. n kukus dgn api sederhana.. insyaallah menjadi.. nanti saya upload gambar dr start yer.. harap membantu.. ;-)

    ReplyDelete
  4. sy buat xjd la akak... kembang.. lepas sejuk.. apam tu turun...lg satu filling tu cam mana erk.. hehe sy ni jarang ke dapur so x pandai sgt..

    ReplyDelete
  5. susie

    nanti akak uploadkan caranya dr awal yer.. harap leh membantu

    filling tue cam filling yg org guna utk letak dlm cheese tart.. rupa mcm jem..

    ReplyDelete
  6. ovalette tu aper yer..? kalau tak letak boleh tak..??

    ReplyDelete
  7. ovellete tue tujuan dia utk bagi apam menjadi gebu.. kalau x letak.. apam akan menjadi keras sikit.. kat blog saya ada gambar ovellete.

    ReplyDelete
  8. ovellete halal ke? farrah selalu guna brand apa? boleh bagi tahu tak?

    ReplyDelete
  9. halal.. sbb ovellete nie sejenis emulsifier atau penstabil utk membuatkan apam menjadi gebu dan lembut.

    ReplyDelete
  10. maaflah saya tanya...ovellete hanya jual kat kedai bakery saja ke? pasaraya besar cam giant @ tesco takda ke? apa nama brand? tq.

    ReplyDelete
  11. as'salam lynzz
    ovelette boleh dibeli di tesco/giant.. selalunya dlm bekas kecik.. kalau x silap jenama nona.

    ReplyDelete
  12. tp saya cari kat tesco semlm takdalah pulak.... anyway thankss.. sy akan cari lagi today....

    ReplyDelete
  13. lynzz kat area maner yer? leh saya suggest cari kat ner..

    ReplyDelete
  14. saya ni kat nilai...memang susah nak cari kedai jual barang2 bakery...tp alhamdulillah dah jumpa...Insyaallah esok nak cuba.... cuma nak tanya ikut resepi baking powder guna sudu teh & ovalette guna sudu kecil ...sudu teh & sudu kecil tak sama ke? kalau saya sukat guna sudu kfc boleh tak? Maaflah saya ni baru berjinak2 dgn dunia bakery ni....

    ReplyDelete
  15. xpe.. saya dulu pun byk bertanya juga.. sudu teh dan sudu kecil sama shj.. kalau nak guna sudu kfc pun boleh..

    ReplyDelete
  16. farrah.i dh wt n jd pn...
    http://ibusyafiq.blogspot.com/2011/04/apam-polkadot.html
    thank's share step nk wt.tp nk tau.apam polkadot nih tahan lama mna n smna cara simpanan'y yer...?

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah.. congrats yer.. apam nie leh tahan 3-4 hari dlm room temp jika disimpan dlm air tight container.. kalau simpan dlm fridge leh thn 2minggu..

    ReplyDelete
  18. salam farrah,
    lg nak tanya, telur tu gred apa? A@B@C?
    tq farrah^_^

    ReplyDelete
  19. w'salam kak.. saya guna telur gred B

    ReplyDelete
  20. salam..nk tnyala..nape apam sy jd b'lubang2 kt tengah 2...

    ReplyDelete
  21. lg 1 nk tny, klu nk jual apam yg kcik mcm saiz kuih ry tu brp harge??

    ReplyDelete
  22. w'salam syg mama..
    1. sama ada overbeat telur,gula dan ovellete ataupun sbb x kacau sblm masukkan adunan dlm piping bag..
    2. saya jual rm25/100pcs

    ReplyDelete
  23. salam kak farah..
    nak tanya pasal gula tu..
    gula halus tu utk saya maksud nye gula kastor kan..??ada org kata icing gula..with one ek..?

    budak baru belajar..mintak tunjuk ajar..

    ReplyDelete
  24. farahusna:
    nak guna gula kastor pun boleh.. tapi akak guna gula biasa jer yg dikisar halus..

    ReplyDelete
  25. Farah : kalau xde mixer pukul cara lama ( guna tgn jer) bape lama pulak yer?

    ReplyDelete
  26. diya:

    ada yg pernah guna blender masa pukul telur, gula dan ovellete hingga kembang.. pastu baru kacau tepung dan susu bersama adunan tadi secara manual..

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillah saya baru terima tempahan 200pcs, cuma saya nak tanya nak dptkan 200pcs maknanya saya kena buat 3 adunan, jadi boleh ke saya combined 3 adunan sekaligus atau kena buat satu2 adunan. Maaflah byk tanya. TQ.

    ReplyDelete
  28. salam.. saya dah cube buat.. menjadi alhamdulillah.. terima kasih ^^

    ReplyDelete
  29. Assalam farrah ada soalan lagi..hehe farrah guna gula biasa ye...gula tu farrah timbang dulu sebelum kisar halus atau mcmana? tq.

    ReplyDelete
  30. salam farrah... tima kasih yer buat entry step by step.. tingin nak wat untuk anak2...
    tq again :)

    ReplyDelete
  31. linda: as salam.. sorry lambat reply.. 1stly congrats yer dah mula menerima tempahan.. semoga berpanjangan rezeki awak.. utk 200 pcs.. kena wat 3 adunan.. nanti mmg ada lebih sikit.. bolehlah utk makan sendiri.. cam saya terus combined 3 adunan..
    Gula tue timbang dulu.. baru dikisar.. :)

    'HeeBum, rieyza: alhamdulillah.. timasih yer..

    mama3A's: w'salam.. cubalah.. letak filling choc.. pasti anak2 suka.. :)

    ReplyDelete
  32. mcm mane nak buat dot dot tu..titik kan je ke atau inject? ke mcm mane?

    ReplyDelete
  33. aliya: saya guna piping bag.. gunting sikit jer kat bhgn hujung tue.. dan titikkan atas apam.. saiz dot tue agak2 jgn terlalu kecil.. nanti x nampak..

    ReplyDelete
  34. salam,kak,, macam saya buat ok..tapi mcm bau telur sikit..dan mcm xkenyal sgt lah..macam apam beras.. :(

    ReplyDelete
  35. w'salam ain.. utk hilangkan bau telur.. leh letak dlm 1/4tsp vanilla essence..

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. salam farah,, ada sukatan dlm cawan x? mekasih

    ReplyDelete
  38. salam akak. nk tye kalau sukatan cawan, tepung tu brp cwn? maaf, sy bdk br belajar.hehe... ada tak dlm 2 cwn lebih tpg tu ke brp?

    ReplyDelete
  39. sukatan utk yang menggunakan cawan.. Sekadar anggaran yer..


    275 gm tepung = 2 1/2 cawan
    220 gm gula halus = 1 cawan

    ReplyDelete
  40. farrah filling 2 cmna ek.. sy da wat ari 2 guna jem bluberry tp dia jatuh ke bwh.. kt mna sy bleh dptkn filling 2..? brand apa yg awk guna? kalau filling chocs cmna eh?

    ReplyDelete
  41. as salam selamanya lenabanon..
    filling tue sama cam filling yg org guna utk cheese tart.. utk x bagi filling tue mendap.. pastikan jgn terlalu byk letak filling.. insyaallah ok.. kalau nak letak choc bar pun sedap..

    ReplyDelete
  42. salam akak sy nk th mse kite pukul telur 2 smpai jd putih kn...bila kita angkt telur 2 ,telur 2 still kt sudu dan x jth2 mcm 2 ke....

    ReplyDelete
  43. amy: w'salam.. bukan camtu.. yg cara amy ckp nie macam wat meringue tapi hanya putih telur... utk apam nie.. pukul hingga putih jer.. adunan dia masih cair lagi..

    ReplyDelete
  44. kak,np sy punya apam xnaik???mcm jatuh je.skt atiiii =(

    ReplyDelete
  45. lina: cuba kukus kena guna api yg sederhana ke besar..
    kalau api kecik = apam x naik
    kalau besar sgt = apam leh jadi merekah

    sabar2.. cuba lagi.. insyaallah jadi lepas nie. :)

    ReplyDelete
  46. salam..mcmana nk sukat susu guna cawan..tq..sy dh try alhamdulillah oke cuma dot2 xcntik..n kdg2 apam xgebu..huhu..consult plx..tqvm...

    ReplyDelete
  47. Gee: w'salam, nie sukatan utk cawan.. selamat mencuba

    275 gm tepung = 2 1/2 cawan
    220 gm gula halus = 1 cawan

    ReplyDelete
  48. Saya punya apam kenyal la kak..knapa yer?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...