(Resepi dari discussion board Kongsi Resepi FB)
Bahan:
3 biji telur sejuk-dr peti ais (saya guna gred B)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasaPewarna
1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang..2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-
5.Letakkan filling secukupnya-nak senang masuk dlm plastik @ sudukan jer..6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga 3/4 penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan...
Cara saya..
1.Pukul gula, telur ovallete hingga kembang (Hingga menjadi putih)
2.Masukkan secara berselang seli tepung dan susu
3.Sambungkan dgn step 2 kat atas hingga abis..
Selamat Mencuba
i dah bt apam polkadot ni em...memang sedap
ReplyDeletesaya dah try buat ikut step by step..tapi adunan tu x jadi putih pun.. sapai mixer panas la jg.
ReplyDeletekenapa jd kenyal n melekat dekat paper cup.. kena sapu apa2 kee kt cup tuu...
plez help me.. 2 kali cuba tapi x gebu jugak
shira: timasih kerana mencuba.. ;-)
ReplyDeleteshariena: masa pukul telur, gula n ovellete tue mmg leh jadi putih.. tapi bukanlah putih cam meringue.. cuma nampak jelas warna kekuningan tue dah xde.. x perlu sapu apa2 kat cup.. pipekan jer terus.. n kukus dgn api sederhana.. insyaallah menjadi.. nanti saya upload gambar dr start yer.. harap membantu.. ;-)
sy buat xjd la akak... kembang.. lepas sejuk.. apam tu turun...lg satu filling tu cam mana erk.. hehe sy ni jarang ke dapur so x pandai sgt..
ReplyDeletesusie
ReplyDeletenanti akak uploadkan caranya dr awal yer.. harap leh membantu
filling tue cam filling yg org guna utk letak dlm cheese tart.. rupa mcm jem..
ovalette tu aper yer..? kalau tak letak boleh tak..??
ReplyDeleteovellete tue tujuan dia utk bagi apam menjadi gebu.. kalau x letak.. apam akan menjadi keras sikit.. kat blog saya ada gambar ovellete.
ReplyDeleteovellete halal ke? farrah selalu guna brand apa? boleh bagi tahu tak?
ReplyDeletehalal.. sbb ovellete nie sejenis emulsifier atau penstabil utk membuatkan apam menjadi gebu dan lembut.
ReplyDeletemaaflah saya tanya...ovellete hanya jual kat kedai bakery saja ke? pasaraya besar cam giant @ tesco takda ke? apa nama brand? tq.
ReplyDeleteas'salam lynzz
ReplyDeleteovelette boleh dibeli di tesco/giant.. selalunya dlm bekas kecik.. kalau x silap jenama nona.
tp saya cari kat tesco semlm takdalah pulak.... anyway thankss.. sy akan cari lagi today....
ReplyDeletelynzz kat area maner yer? leh saya suggest cari kat ner..
ReplyDeletesaya ni kat nilai...memang susah nak cari kedai jual barang2 bakery...tp alhamdulillah dah jumpa...Insyaallah esok nak cuba.... cuma nak tanya ikut resepi baking powder guna sudu teh & ovalette guna sudu kecil ...sudu teh & sudu kecil tak sama ke? kalau saya sukat guna sudu kfc boleh tak? Maaflah saya ni baru berjinak2 dgn dunia bakery ni....
ReplyDeletexpe.. saya dulu pun byk bertanya juga.. sudu teh dan sudu kecil sama shj.. kalau nak guna sudu kfc pun boleh..
ReplyDeletefarrah.i dh wt n jd pn...
ReplyDeletehttp://ibusyafiq.blogspot.com/2011/04/apam-polkadot.html
thank's share step nk wt.tp nk tau.apam polkadot nih tahan lama mna n smna cara simpanan'y yer...?
alhamdulillah.. congrats yer.. apam nie leh tahan 3-4 hari dlm room temp jika disimpan dlm air tight container.. kalau simpan dlm fridge leh thn 2minggu..
ReplyDeleteooo...ok...tq 4 y info...
ReplyDeletesalam farrah,
ReplyDeletelg nak tanya, telur tu gred apa? A@B@C?
tq farrah^_^
w'salam kak.. saya guna telur gred B
ReplyDeletesalam..nk tnyala..nape apam sy jd b'lubang2 kt tengah 2...
ReplyDeletelg 1 nk tny, klu nk jual apam yg kcik mcm saiz kuih ry tu brp harge??
ReplyDeletew'salam syg mama..
ReplyDelete1. sama ada overbeat telur,gula dan ovellete ataupun sbb x kacau sblm masukkan adunan dlm piping bag..
2. saya jual rm25/100pcs
salam kak farah..
ReplyDeletenak tanya pasal gula tu..
gula halus tu utk saya maksud nye gula kastor kan..??ada org kata icing gula..with one ek..?
budak baru belajar..mintak tunjuk ajar..
farahusna:
ReplyDeletenak guna gula kastor pun boleh.. tapi akak guna gula biasa jer yg dikisar halus..
Farah : kalau xde mixer pukul cara lama ( guna tgn jer) bape lama pulak yer?
ReplyDeletediya:
ReplyDeleteada yg pernah guna blender masa pukul telur, gula dan ovellete hingga kembang.. pastu baru kacau tepung dan susu bersama adunan tadi secara manual..
Alhamdulillah saya baru terima tempahan 200pcs, cuma saya nak tanya nak dptkan 200pcs maknanya saya kena buat 3 adunan, jadi boleh ke saya combined 3 adunan sekaligus atau kena buat satu2 adunan. Maaflah byk tanya. TQ.
ReplyDeletesalam.. saya dah cube buat.. menjadi alhamdulillah.. terima kasih ^^
ReplyDeleteAssalam farrah ada soalan lagi..hehe farrah guna gula biasa ye...gula tu farrah timbang dulu sebelum kisar halus atau mcmana? tq.
ReplyDeletelike!
ReplyDeletesalam farrah... tima kasih yer buat entry step by step.. tingin nak wat untuk anak2...
ReplyDeletetq again :)
linda: as salam.. sorry lambat reply.. 1stly congrats yer dah mula menerima tempahan.. semoga berpanjangan rezeki awak.. utk 200 pcs.. kena wat 3 adunan.. nanti mmg ada lebih sikit.. bolehlah utk makan sendiri.. cam saya terus combined 3 adunan..
ReplyDeleteGula tue timbang dulu.. baru dikisar.. :)
'HeeBum, rieyza: alhamdulillah.. timasih yer..
mama3A's: w'salam.. cubalah.. letak filling choc.. pasti anak2 suka.. :)
mcm mane nak buat dot dot tu..titik kan je ke atau inject? ke mcm mane?
ReplyDeletealiya: saya guna piping bag.. gunting sikit jer kat bhgn hujung tue.. dan titikkan atas apam.. saiz dot tue agak2 jgn terlalu kecil.. nanti x nampak..
ReplyDeletesalam,kak,, macam saya buat ok..tapi mcm bau telur sikit..dan mcm xkenyal sgt lah..macam apam beras.. :(
ReplyDeletew'salam ain.. utk hilangkan bau telur.. leh letak dlm 1/4tsp vanilla essence..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam farah,, ada sukatan dlm cawan x? mekasih
ReplyDeletesalam akak. nk tye kalau sukatan cawan, tepung tu brp cwn? maaf, sy bdk br belajar.hehe... ada tak dlm 2 cwn lebih tpg tu ke brp?
ReplyDeletesukatan utk yang menggunakan cawan.. Sekadar anggaran yer..
ReplyDelete275 gm tepung = 2 1/2 cawan
220 gm gula halus = 1 cawan
farrah filling 2 cmna ek.. sy da wat ari 2 guna jem bluberry tp dia jatuh ke bwh.. kt mna sy bleh dptkn filling 2..? brand apa yg awk guna? kalau filling chocs cmna eh?
ReplyDeleteas salam selamanya lenabanon..
ReplyDeletefilling tue sama cam filling yg org guna utk cheese tart.. utk x bagi filling tue mendap.. pastikan jgn terlalu byk letak filling.. insyaallah ok.. kalau nak letak choc bar pun sedap..
salam akak sy nk th mse kite pukul telur 2 smpai jd putih kn...bila kita angkt telur 2 ,telur 2 still kt sudu dan x jth2 mcm 2 ke....
ReplyDeleteamy: w'salam.. bukan camtu.. yg cara amy ckp nie macam wat meringue tapi hanya putih telur... utk apam nie.. pukul hingga putih jer.. adunan dia masih cair lagi..
ReplyDeletekak,np sy punya apam xnaik???mcm jatuh je.skt atiiii =(
ReplyDeletelina: cuba kukus kena guna api yg sederhana ke besar..
ReplyDeletekalau api kecik = apam x naik
kalau besar sgt = apam leh jadi merekah
sabar2.. cuba lagi.. insyaallah jadi lepas nie. :)
salam..mcmana nk sukat susu guna cawan..tq..sy dh try alhamdulillah oke cuma dot2 xcntik..n kdg2 apam xgebu..huhu..consult plx..tqvm...
ReplyDeleteGee: w'salam, nie sukatan utk cawan.. selamat mencuba
ReplyDelete275 gm tepung = 2 1/2 cawan
220 gm gula halus = 1 cawan
Saya punya apam kenyal la kak..knapa yer?
ReplyDelete