(Resepi dari myresepi.com / kak fida)
Bahan2 (loyang 10x10x3)
4 1/4 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula perang
1/4 cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
1 peket yis (mauripan)
secubit garam (opt)
Kelapa parut putih yang dikukus dan dicampurkan sedikit dgn garam utk dimakan bersama apam
Cara2
Sapu sekeliling loyang dgn minyak
Bancuh yis bersama2 dgn 1/2 cawan air dan ketepikan
Gaulkan tepung dan gula bersama2 dan tuangkan bancuhan yis bersama2 2 cwn air ke dlm adunan tepung
Kacau hingga sebati , licin dan x berbintil menggunakan handwhisk
Tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan ianya naik 2 x ganda selama lebih kurang 45 minit hingga 1 jam
Panaskan kukusan dan kukus selamat 30 - 45 minit
Biarkan apam menjadi sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang
Potonglah apam mengikut bentuk yg anda inginkan dan sedap dihidang bersama2 kelapa parut kukus
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment