sambil2 lalu sini... jangan lupa 'KLIK' kat sini.. jgn risau xde kena byr apa2 pun.. :-)

Wednesday, February 2, 2011

Laksa utara


(resepi dr mil)

500 gm ikan sardin/ ikan kembung
150 gm udang basah
6 sudu makan lada kering yg dikisar
4 - 6 keping Asam keping
2 kuntum bunga kantan
seikat daun kesum
2 bji bawang besar
garam secukup rasa
Air rebusan ikan

Bhn pelengkap

Timun
Daun salad
Cucur udang
Lada merah
Laksa beras (direbus dahulu)

Rebuskan ikan bersama2 udang basah, 2 keping asam dan bawang besar yg dipotong empat.
Setelah ikan masak asingkan isi ikan dan tulang. Kemudian dikisar secara berasingan dgn menggunakan air rebusan ikan tadi. Kisar semua sekali bhn rebusan termasuk bwg dan juga asam keping. Tapiskan bahan yg dikisar sebelum dituang kedalam periuk utk memastikan tulang2 ikan benar2 hancur. Lepas itu masukkan lada kisar dan baki air rebusan kedalam periuk. Masak sehingga mendidih masukkan asam keping dan garam secukup rasa. Setelah itu masukkan pula hirisan bunga kantan dan juga daun kesum. kacau rata dan biarkan masak dgn api perlahan. Dihidangkan bersama2 laksa beras, timun, daun salad, cucur udang, lada kering dan hirisan lada merah.

SELAMAT MENCUBA. ;-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...